Masjid Al-Amin – Sungai Dua, Seberang Perai Utara, Pulau Pinang

Tarikh Shoot: 31 Mei 2011 / 28 Jamadil Akhir 1432
Kamera: Canon PowerShot A2000 IS
Koordinat: 5°26’43″N   100°25’44″E

Rating: 6.5/10 (2 votes cast)
Rating: 0 (from 0 votes)
Masjid Al-Amin - Sungai Dua, Seberang Perai Utara, Pulau Pinang, 6.5 out of 10 based on 2 ratings
2 ResponsesSeptember 19th, 2011

2 Responses to “Masjid Al-Amin – Sungai Dua, Seberang Perai Utara, Pulau Pinang”

1. nazrol bin mohamad

Terlebih dahulu saya ucapakan terima kasih kepada saudara kerana sudi memuatkan kisah mengenai masjid al amin sungai dua. Apa yang ingin saya katakan,sepatutnya saudara perlu menemui penduduk tempatan untuk melaporkan tarikh pembinaan masjid. Mengenai tarikh yang saudara nyatakan adalah tidak tepat.

Untuk pengetahuan saudara,sebenarnya masjid ini telah wujud pada era tahun 30-an lagi,ini berdasarkan tarikh yang tertera pada pengusung keranda tercatat tahun 1937. Sebenarnya lokasi asal masjid ini bukanlah di lokasi yang ada sekarang. selepas pengunduran tentera Jepun masjid asal telah dipindah ke lokasi sekarang(bangunan lama berhampiran masjid al-amin) dan dikenali dengan nama masjid Sungai dua Pekan. Masjid ini diguna oleh anak qaryah yang terdiri daripada penduduk sekitar Sungai dua,Kampung Telok dan Pengkalan Machang. Qaryah masjid ini juga bergilir-gilir Jumaat dengan qaryah masjid Haji Abdul Rashid(dahulunya Masjid jamek Pokok Setol) ini kerana kedua-dua masjid ini berada dalam satu qaryah yang sama.

Pada tahun 1985,memandang bangunan kayu yang sedia ada tidak dapat menampung jemaah yang semakin bertambah,maka jawatan kuasa masjid dengan persetujuan anak qaryah bersetuju agar bangunan ini dirobohkan dan diganti dengan bangunan konkrik yang sedia ada di hadapan masjid al-amin.

Pertambahan jemaah semakin ketara apabila projek perumahan Desa Murni dibuka pada tahun 1986,bangunan yang sedia ada tidak dapat lagi untuk menampung jemaah dalam satu-satu ketika terutamanya pada hari Jumaat dan hari raya,maka jawatankuasa masjid telah sekali lagi bersetuju untuk membina bangunan baru berhampiran bangunan masjid lama.

Pada tahun 2002,tersergam bangunan baru masjid,dan jawatan kuasa telah bersetuju menamakan Masjid Al-Amin.

VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
  2. Nor Aainaa Md Zandar

Assalamualaikum,
    Nama saya telah disalahgunakan oleh blog creator/penulis blog ini- Masjid Al-Amin. Sungguhpun niat nya mulis, namun tindakan untuk menggunakan nama orang lain untuk blog yang ditulis adalah satu tindakan yang tidak wajar.

VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)